1 Ekim 2011 Cumartesi

Forum İstanbul Akvaryuma nasıl gidilir?

Turkuazoo, Forum İstanbul AVM Bayrampaşa'da.
Turkuazoo Metroyla ulaşım -  Atatürk Havalimanı- Aksaray hattında hizmet veren metronun Forum İstanbul durağından alışveriş merkezi içine direkt giriş sağlanabilmektedir.
Anadolu yakasından gelecek ziyaretçiler Metrobüs ile Merter’e gelerek, Atatürk Havalimanı- Aksaray hattında hizmet veren metroya aktarma yaparak Turkuazoo’ya ulaşabilirler.
Turkuazoo Bilgi Hattı: 0212 640 27 40
İletişim Telefonu : 0212 640 20 15
 Forum İstanbul, No:5/5 Kocatepe Mah. Paşa Cad.34045, Bayrampaşa, İstanbul

Akvaryum İlaçları

Potasyum İodide ve İodine
Bu madde uzun süreli banyo için kullanılır. 1g iodine ve 100g potasyum iodide 1 litre suda eritilir. Bu eriyikten her litre akvaryum suyuna 0.5 ml. hesabı ile ilave edilir(10 litre su için 5ml).

Potasyum Permanganate
1 g/100 litre su oranı ile kullanılır. Bu yoğunlukta balıklar 10-30 dakika banyo yaptırılır. Bazı balıklar Potasyum Permanganata karşı hassastırlar. Bu nedenle uygulama sırasında balık dikkatlice izlenir ve herhangi bir aksilik görülür ise banyo hemen durdurulur ve balık normal akvaryumuna geri konulur. Larnea hastalığında %0.1 eriyiği ile lokal (balığın üzerindeki belli bir bölge) tedavi yapılır.

Bakır Sülfat
Mavi kristaller şeklinde olan bakır sülfat (CuSo4-5H2O) 1 gramı 1 litre suda eritilir ve bu eriyikten 1.5cm3'ü akvaryumdaki her 1 litre su için verilir. Bu uzun süreli banyolar için önerilir. Tatlı su akvaryumlarında bakır sülfat çok dikkatli olarak kullanılmalıdır. Deniz akvaryumlarında ise bakır suyun kirliliğine bağlı olarak süratle çökeltilir. Bu nedenle uygulamanın 3-5 ve 7.gününde tekrarlanmasında fayda vardır. Eğer deniz suyu taze ise uygulama bir iki defa daha yapılabilir. Eğer su eski ise uygulamalar daha az yapılır. Bakır sülfat uygulamalarından amaç sudaki bakır sülfat oranını litrede 1-1.5 mg. dolaylarında tutmak içindir. Özellikle oodinium dış parazitine karşı 0.1-0.4 ppm ortamında devamlı banyo etkili olur.

Concurat
Bir firmanın çıkardığı özel ilaç ismidir. İlaç 2.3.5.6 tetrahvdro-6-phenyl imidazo (2,1-6) thiazol hydrochlorides ihtiva eder.Capillaria'nın konrtolü için bu ilaçtan 2-4 gr. 1 litre suya konulur. Bu su içerisinde tubifex (canlı yem) konulur ve kurtlar ölmeye başladığı an veya ölmeye başlayacakları hissedildiği an kurtlar alınır ve hasta balıklara yedirilir.


Lindane
Lindane çok etkili bir haşere ilacıdır. Suda çözülmez, zehirli bir maddedir. Balık üzerine bulaşmış bazı parazitlerin imhasında kullanılabilinir isede akvaryum balıklarında dikkatli kullanmak gerekir. Direkt olarak akvaryum içerisine kullanmak uygun olmayacaktır. Pazazitli balık dışarıda ayrı bir kapta veya karantina akvaryumunda ilaçlanmalıdır. Bu amaçla balık, içi su dolu bir kaba alınır. Suyun üzerine çok az lindane serpilir ve balık burada 10-15 dakika tutulduktan sonra tekrar akvaryuma döndürülür.
Metronidazol
Metronidazol (1-b(hydroxyethyl)-2-methyl-5 nitroi-midazol) formülündedir. İnsanlar için de kullanıldığından kimyasal madde satılan yerlerden temin edilebilinir. Akvaryumlara 4mg/litre olarak 3-4 gün süre uygulanılabilinir. Bu süre sonunda su aktif karbon kömürlü filtreler ile temizlenmeli veya bu mümkün değil ise akvaryum suyunun yarısı kullanım bittikten sonra ilk gün %25'i ise üçüncü gün değiştirilmelidir. Metraljil adı ile eczanelerde satılan ilaçla bu tedavi yapılabilmektedir. Nitrofuran ihtiva eden ilaçlar bakteriyel ve bazı durumlarda mantar hastalıkları için çok etkili olan bir maddedir. Bakteriyel enfeksiyonlar için 20 ppm'lik solusyonda 4-5 gün banyo önerilebilir.
Sülfanomidler
Akvaryumda hastalık amili olan bakterilerden antibiyotik ve sülfanomidli ilaçlara dayanabilmeleri hemen hemen yok gibidir. Sulfanilamide veya sülfathizol kullanımında, hasta balıklar 2-3 gün süre ile 100mg./Litre oranındaki suda tutulurlar. Eğer uygulama bu oranda akvaryuma yapılır ise 3 gün sonunda suyun %50'si değiştirilmelidir. Bu maddeler suda pek iyi erimedikleri için suda bulanık bir görüntü yaratabilir fakat bu durum balıklara bir zarar vermez.
Rivanol
100 mg. rivanol 100cm3 sıcak suda eritilir. Eriyik soğutulur. Balıkların yaraları üzerine pamukla sürülür. Gerekli gürülür ise 48 saat sonra tedavi tekrarlanılabilinir. Uygulama sırasında balığın gazlamalarına ve gözüne ilacın kaçmamasına dikkat edilmelidir. Bunun için balığın üzerine ilaç sürülürken balığın kuyruk hizası yere bakacak şekilde elde tutulup yaranın üzerine bu şekilde sürülebilinir.

Trichlophon
Bu maddenin kullanılacağı akvaryumlarda su sıcaklığının 20-22C dereceden aşağı 27-28C dereceden yukarı olamaması lazımdır. 0.2-0.3 mg./Litre oranındaki suda hasta balıklar 3-4 gün banyo edilir.
Antibiyotikler
Bakteriyel hastalıkların tedavisinde çok yararlı olan antibiyotiklerin dış ülkelerde pek çok çeşidi akvaryum balıkları hastalıkları için piyasaya çıkarılmış bulunmaktadır. Ülkemizde de bu konuda bazı girişimler vardır. Akvaryumlarda en çok kullanılan antibiyotiklerden bir kaçı aşağıdadır.
Terramycin 10-20 mg./Litre Eriyikte balıklar uzun süre banyo yaptırılabilinir.
Chloromycetin 50-80 mg./Litre Eriyikte balıklar uzun süre hasta balıklar tutulabilir.
Oxytetracycline 5-8 mg./Litre Eriyikte balıklar uzun süre hasta balıklar tutulabilir.
Bactrim 1 tablet/100 Litre 3 gün boyunca uygulanır.Sonunda %50 su değiştirilir
Kinin
Litrede 0.001 gr.=1 mg. oranında uygulanabilir. (Akvaryuma bu kadar küçük dozda vermek için önce 1 gr. Kinin 1 litre suda eritilir.Daha sonra litre başına 1 ml. gelecek şekilde uygulanır.
Formalin
0.2ml/litre oranındaki karışımda balıklar 1 saat banyo yaptırılır. Dış pazazitler için akvaryumlara 10 litre su için 2-4 damla kullanılabilinir
Tuz
%3-5 ihtiva eden suda balıklar 2 dakika tutulur ise bu tedavi sülüklerden kurtulmak için yeterlidir. %1'lik tuzlu suda 1 saat balık tutulur ise dış parazitlere karşı mücadele yapılmış olur. Akvaryumlarda temizlenmiş kaya tuzu kullanılır. Özel olarak tuzluklardan akması için içerisine magnezyum sülfat ilave edilmiş masa tuzları kullanılmamalıdır.
Acriflovine
Dış parazitlere, kuyruk çürümesine ve mantarlara karşı kullanıldığında 0.02 ppm konsantrasyonda balıklar 3 gün süre ile tutulur.
Phenoxethol
Dış mantarlara ve kuyruk çürümesine karşı 10ml/litre oranındaki karışımda balıklar devamlı olarak tutulabilinir.
Metilen Mavisi
Özellikle mantar ve parazitlere karşı etkili olan bir kimyasaldır. Akvaryumculukta çok kullanılan bir maddedir. Uzun süreli tedavi için %5'lik eriyinden 5 litre suya 3 damla hesabı ile kullanılabilinir.

Akvaryum Bitkileri

bitki                             AKVARYUM BİTKİLERİ
   Akvaryum bitkileri akvaryumların doğal ve güzel görünmelerini sağlarlar. akvaryu balıkları nasıl dünyanın değişik yerlerinden geliyorsa onlarda dünyanın çesitli yerlerinden gelirler. Kimi soğuk suyu tercih eder kimi sıcak,kimi çok ışık ister kimi az. Bu nedenlerden dolayı aldığınız ve almayı düşündüğünüz bitkileri iyi tanımanız gerekir. Yoksa bir iki ayda bir durmadan yeni bitki almanız icap edebilir.
                             Bitkileri Tanıyalım
-Işıklandırma: I
ışık bitkilerin fotosentes yapabilmesi için gereklidir. Böylece bitkilerin sağlıklı yaşaması, gelişmesi ve hatta coğalması/üremesi sağlanabilir. Gerçi çoğu bitkinin değişik ışık gereksinimi olduğu halde genel olarak sıkca bitkilendirilmis akvaryumlarda ne kadar çok ışık olursa bitki gelisimi o kadar iyi olur.
-Karbondioksit: Fotosentesis sırasında bitkiler günes/ışık enerjisini kullanarak Karbondioksit yakalarlar. Bu Karbondioksit bitkinin bütün hücrelerini insaa eden temel karbon parçacıklarını yapar. Yetersiz ışıklandırılmis bir akvaryumda bitki gelismesini sınırlandıran ısıkdır. Balık ve bakterilerin yaptığı Karbondioksit bu kosullar altında yeterlidir. Fakat cok iyi ışıklandırılmıs bir akvaryumda bitkilerin gelismesini Karbondioksit yetersizliği sınırlar. Bitkiler büyümezmi? Tabii ki büyürler fakat bitkiler istedikleri (veya maksimum) gelişme hızına ulaşamazlar. Suya Karbondioksit eklemek bitkilerin gelişmelerini büyük ölçüde hızlandırır ve akvaryumlarınızdaki bitki gelişmesi kitaplardaki fotoğraflara taş çıkaracak şekilde olur.bitli

   Peki akvaryuma karbondioksit nasıl eklenir? İlk önce şunu bilelim. Suda Oksijen ve Karbondioksit birbirinden bağımsız iki sistemdir. Yani suya Karbondioksit eklemek Oksijen oranını azaltmaz. Bu lafı biraz daha açalım. Aynı akvaryuma hava pompalama gibi CO2 damlacıklarida daha iyice suya karışmadan yüzeye çıkar ve havaya karışırlar. Bu yüzden akvaryuma çok fazla co2 ekleme gibi bir durum söz konusu zaten olamaz.

Zevkli Bir Uğraş , Akvaryum

Akvaryum çocuklarınıza hayvan sevgisi ve çevre bilinci aşılaması  açısından faydalı , sorumlu bir bakım bilincinin kazandırılmasıyla çocuklarda sorumluluk bilincinin oluşmasında ve çevreye karşı duyarlılığın erken yaşlarda gelişmesinde yardımcı olan bir uğraştır . Az bir suda bile nasıl hassas bir biyolojik dengenin kurulduğunu gören çocukların kafalarında , çevre kirlenmesi sonucunda nelerin kaybedilebileceği düşüncesi  açıklık kazanacaktır.
Sadece çocuklar için değil yetişkinler içinde önemli bir zevk ve dinlenme noktası olan akvaryum ve balık bakımı, bilgi ve sorumluluk gerektiren bir uğraştır . Balık bakımı sadece yemleme , su değişimi ve akvaryumu seyretmekten daha öte balıkları ve bitkileri türlerinin gereğince yaşatabilmek için bilgi ve tecrübede gerektirir. Eğer bu zevkli uğraşa başlamaya karar verdiyseniz öncelikle konuyla ilgili kaynaklar okuyarak beslemeyi düşündüğünüz balık türleri ve akvaryum içerisine dikmeyi düşündüğünüz bitkiler ile ilgili bilgilerinizi arttırmalısınız. Yeterli tecrübeyi edinene kadar akvaryumunuzda bakmak için mutlaka dayanıklı, kolay hastalanmayan ve özenli su ve ısı değerleri gerektirmeyen balık türleri ve bitki türlerini tercih etmelisiniz. Günümüzde hobiciler artık internet ve kitaplar sayesinde beslemeyi düşündüğü balık veya bitki türleri ile ilgili yazıları, gereksinim duydukları akvaryum ve su koşullarını  dayanıklılık derecelerini ayrıntılarıyla kolaylıkla bulabilmekteler...


Akvaryum Ekrankoruyucusu İndir..

Bu ekran koruyucu yaklaşık olarak 900 KB boyutunda ve önizlemesi resimdeki gibidir.
Akvaryum ekran Koruyucu
İndirme işlemi bittikten sonra FanFish25.scr dosyasını sıkıştırılmış klasör içerisinden çıkarın ve C:\WINDOWS dizini altına kopyalayın. Bunu geçerli olan ekran koruyucunuz yapmak içinse masaüstüne sağ tıklayın ve Özellikler->Ekran Koruyucu yolunu izleyerek, liste içerisinde FanFish25 olanı seçin.