13 Aralık 2013 Cuma

Dış Filtrem Çok Ses Çıkartıyor Nasıl Engellerim?

Evet arkadaşlar bugünkü yazımızda sizlere dış filtre ses problemi hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Daha önceki yazımızda sump ses problemini giderilmesini açıklamıştık.



Dış Filtrem Çok Ses Çıkartıyor Nasıl Engellerim? / baliklar info

6 Aralık 2013 Cuma

Akvaryum Nasıl Kurulur?

Merhaba arkadaşlar bu yazımızda sizlere akvaryum nasıl kurulur elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım. Akvaryum kurması özellikle büyük akvaryumlar için çok zahmetli ve o kadarda yorucudur. İlk etapta standart bir akvaryumda olması gereken malzemeleri yazalım.


Dış filtre


Kum


Isıtıcı


Hava taşı


Hava motoru


Hava hortumu


Dekor


Tuz


Yukarıdaki saydıklarımı tüm hobicilerin akvaryumunda bulunan standart ve olması gereken malzemelerdir.


Öncelikle akvaryum camı üretim esnasında kullanılan silikon ve camların kırılıp parçacıklar olabileceğinden akvaryumu ilk etapta bol su ile iyice yıkamalıyız. Eğer akvaryum büyük ise tabanda kalan suyu inşaat yapımında kullanılan süngerler ile dipteki suları alabilirsiniz.


Gelelim ikinci etap temizliğine. Akvaryumcudan aldığınız tuzu bir kapta eritip akvaryumun her yerine döküyoruz ve mikropları pislikleri yok ediyoruz. Tuzlu su isterseniz 5 10 dakika akvaryumda bekletiniz ki daha etkili olsun.


Daha sonra tekrar bu tuzlu suyu içerisinden bol su ile tekrar yıkayarak alıyoruz.


Kışın kurulduğunu varsayalım bağlantı kablosu(priz) yardımıyla ısıtıcı ve hava motorunu akvaryuma bağlıyoruz. Isıtıcının derecesi balıkların yaşam şartlarına göre değişmektedir. Buradan bakabilirsiniz.


Sıra geldi kum ekleme işlemine bol suyla yıkadığımız kumu akvaryum içerisine koyuyoruz.


Kışın sular soğuk olduğundan akvaryuma ılık su koymanızı öneririm. Akvaryum camı buhar yapıp daha sonra mobilyaya zarar vermemesi açısından.


Dış filtre hazırlanırken giriş çıkış yerlerini tespit etmeli ona göre ayar yapmalıyız. Bunu anlamak içinde çıkış yerine üflediğinizde hava gidiyorsa orası filtreye su giriş noktasıdır. Filtre ayarlanırken yanınızda  2 adet 20kg lık yoğurt kovası yada buna benzer bir ekipman olması gereklidir. Mantıken arabadan mazot çekme şeklinde olacaktır. Kesinlikle ilk başta filtrenin fişi takılı olmayacaktır.  Filtre su girişi suyun içerisinde olacak ve diğer hortum ile suyu içimize çekeceğiz ve suyun filtreye dolmasını bekleyeceğiz. Filtre su çıkışından su çıkmaya başladıktan sonra suda hava kabarcık yoksa filtrenin fişini takarak çalıştırıyoruz ve gönül rahatlığı ile filtre su çıkış hortumunu akvaryuma koyabiliriz. Dış filtre ekipmanları için konumuzu okumanızı öneririm.


Akvaryum suyu hazırlama konusunu okuyarak daha detaylı bir bilgi alabilirsiniz.


 


 



Akvaryum Nasıl Kurulur? / baliklar info

3 Aralık 2013 Salı

Akvaryum da Balık Rengi - Pigmentler

Renkler hormonal ve sinir sistemi tarafından kontrol edilmekle beraber pigment değeri yüksek besin kaynakları ile de kontrol altında tutulması mümkündür.  Balıklar da gördüğümüz mükemmel renkler genellikle ergenlik döneminden sonra daha da belirgin bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Akvaryum içinde ki ani hareketlenmeler, kendi aralarında yaptıkları kavgalar, çiftleşme isteği sonucu  veya bizlerin müdahaleleri sırasında balıklarımız da ani renk değişimlerine muhakkak şahit olmuşuzdur. İşte bunlar da kendini koruma iç güdüsü ile ortaya çıkan renk değişimleridir.


Kramatofor denen ve içerisinde pigment içeren hücreler pulların altında gizlenmiş durumdadır. Vücut yapısına göre bu hücreler bazen çok sık bazen seyrek bir şekilde dağılım göstermektedirler. Yukarı da bahsetmiş olduğum ani renk değişimleri bu pigmentler sayesinde gerçekleşmektedir. Doğal ortamlarında bu renk değişimleri sayesinde yem olmaktan da kurtulurlar.


Karotenoid pigment : Kırmızı ve Turuncudur.


Kranstofil pigment : Sarı renktedir.


Melanin pigment : Siyah ve Kahverengidir.


Phycocyanin pigment : Mavi-Yeşil alglerden ortaya çıkan mavi pigmenttir.


Pigment hakkında kısa bir bilgi verecek olursak; Tüm nesnelerin renklerini oluşturan moleküllerdir. Bu moleküller belirli bir enerji ile hareket ederler. Gerekli enerjiyi güneşten alırlar. Belirli renklere karşılık gelen dalga boyları ile pigmentler harekete geçer ve canlıların temek renkleri oluştururlar.



Akvaryum da Balık Rengi - Pigmentler / baliklar info

Artemia Canlı Yemin Faydaları...

Artemia genellikle tuzlu sularda ve yoğunlukla tuz göllerinde yaşayan bir eklem bacaklı türüdür. Bilindiği gibi akvaristlerin yavru balıklarına verdiği en önemli besin kaynağıdır. Yavru balıkların ölüm nedenlerinin en başında iyi beslenmemeleri gelmektedir. İşte bu nokta da artemia bizim kurtarıcımızdır. Ortalama 26-28 derece arasında litreye bir kaşık kaya tuzu veya kalın tuz (turşuluk-salçalık) atılarak ve bol hava verilerek 30-48 saat arası bir süre zarfında yumurtadan çıkması muhtemeldir. Ph değeri ortalama 8 olan sular da artemia açılımı çok daha iyi olmaktadır. Eğer deniz olan bir bölge de oturuyorsak temiz deniz suyu kullanmamız işimizi daha da kolay hale getirecektir. Ama yok ben kendim uğraşamam diyorsanız hemen hemen her petshop da hazır artemia satılmaktadır. Yavru balıklarımızın yanı sıra yetişkin boyda ki balıklar için de iştahla tükettikleri bir kerevit lavrasıdır. Çok iyi bir protein kaynağı olmakla beraber renkler de canlılık elde etmek de mümkündür. Artemia çıkarma konusunu detaylı bir şekilde başka bir başlık altında anlatacağız.



Artemia Canlı Yemin Faydaları... / baliklar info

2 Aralık 2013 Pazartesi

Akvaryumda Balıklar Neden Kavga Ederler?

Genellikle akvaryum hobiciliğine yeni başlayan arkadaşlarımızın tedirgin olduğu konulardan birisi akvaryumda kavga eden balıklar konusudur. Akvaryumda balıkların kavga etme konusu bir çok sebepleri bulunmaktadır. Dilerseniz hem açıklayıcı olması açısından hemde detaylı anlatım için küçük başlıklar altında listeleyelim.


Erkek sayısının çokluğu: Akvaryumda dişi erkek oranının dengeli olmaması nedeni ile erkek balıkların akvaryumunuzda söz sahibi olmak için yapabilirler.


Akvaryum küçük olması ve yuvanın az olması: Bu sebepte erkek sayısından kaynaklanan soruna çok yakın sayılabilir. Akvaryumunuz balık adetine göre küçük geliyorsa ve akvaryumdaki yuva sayısı en azından erkek sayısından azsa erkekler yuva kavgası yapabilir.


F0 balık türleri: F0 balıklar direk gölden gelen balıklar olduğu için bu balıklarda hakimiyet duygusu daha baskın olacağı için daha çok kavga etmektedir.


Çiftleşme zamanlarında: Çiftleşme zamanında eş kavgası yapabilirler.


Bu kavgalar bazen ciddi bir yaralanmalara ve hatta ölümlere sebep olabilir. Kavgaları azaltmak için yapabileceğimiz ilk şey ya akvaryumdan balık sayımızı azaltacağız yada akvaryumda yuva sayısını arttırarak kavga nedenlerini azaltabiliriz.



Akvaryumda Balıklar Neden Kavga Ederler? / baliklar info

Akvaryum Suyu Neden Köpürür?

Akvaryum suyunun köpürmesinin nedenlerinden kısaca bahsetmemiz gerekirse ; Bence en büyük nedenlerden bir tanesi bayatlamış sudur arkadaşlar. Zamanın da yenilenmeyen sular da köpürme ihtimali çok görülmektedir. Bunun için belirli aralıklarda tankımızın suyunu değiştirmeliyiz. Su değişimi konumuza göz atabilirsiniz. Bunun yanı sıra kullanılan kalitesiz yemler ,uzun süre dip çekimi yapılmaması, akvaryumun filtrasyon sisteminin iyi çalışmaması ve sistemde kullanılan malzemeler özellikle de elyafın kalitesiz olması akvaryum da köpüklenmeye neden olabilir. Yeni kurulan akvaryumlar da tabana koyacağımız kumun yeteri kadar temizlenmeden akvaryuma konulması bu gibi sorunları tetiklemektedir. Dış filtre bakımı ile ilgili bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.


 



Akvaryum Suyu Neden Köpürür? / baliklar info