13 Şubat 2012 Pazartesi

Tatlısu Salyangozları - Freswater Snails





Salyangozlar avcılardan ve diğer canlılardan korunmak amacı ile sert kabuk taşıyan yumuşakçalardır. Karada nemli yerlerde, denizlerde ve tatlısularda binlerce çeşidi bulunmaktadır.
Genellikle akuvaristlerin çeşitli türlerinden kurtulmaya çalıştığı ancak akvaryumda alg oluşumlarını, istenmeyen zararlıları ve diğer kalıntılarıtemizlemeye yardımcı olan zararsız canlılardır. Balıklara ve karideslere herhangi bir zararları bulunmamaktadır.
Tatlısu akvaryumlarında en çok kullanılan salyangoz türleri;
Elma Salyangozu - Pomacea Bridgesi

 
Elma salyangozu Tatlısu akvaryumlarında en yaygın beslenen türlerdendir. Sarı ve mavi başta olmak üzere çeşitli renkleri mevcuttur. Sarı renkli elma salyangozu hemen hemen bütün akvaryumcularda bulunmaktadır.
Ufak tanklarda ve bitkisiz akvaryumlarda beslenmemesi özellikle önerilmektedir. Hızlı ve çok üremelerinden ve bitkileri tüketmelerinden dolayı birçok akuvarist tarafından adi salyangoz olarak tanımlanabilir.
Tipik olarak yumurtalarınısu seviyesinin üstünde bulunan yerlere bırakırlar. Aşırı popülasyon ile başa çıkmanın yollarından biride yumurtaları temizlemektir.
Boynuzlu Nerite Salyangozu - Clithon Corona
 


İsmi sert kabuğunun üzerinde bulunan boynuz şeklindeki çıkıntılardan gelmektedir. Tamamen zararsızdır. Diğer salyangozlara nazaran boyutları daha ufaktır ancak alg yeme kapasiteleri kesinlikle daha fazladır. Ufak ve hafif oldukları için diğer salyangozlar gibi yapraklardan kolaylıkla düşmezler. Dolayısı ile en ufak yapraklardaki algleri bile rahatlıkla temizlerler.

Boynuzlu salyangoz besleyen bazıakuvaristlerin forumlarda bildirdiklerine göre; bu tür tankın içerisinde kendini konforlu hissetmez ise akvaryumdan kaçma/çıkma eğilimi yüksek olan bir tür. Dolayısıile tankı düzenli bir şekilde göz kontrolünde tutmakta fayda var. Akvaryumun dışında uzun süre hayatta kalabilirler. Bir – iki saat dışarda kalan Nerite boynuzlu salyangozun, akvaryuma geri konulduğunda yaşama şansı oldukça yüksektir.
Büyüklükleri en fazla 2-2,5 cm ye kadar çıkmaktadır. Yüksek nitrat seviyesine oldukça hassaslardır ve akvaryumdaki diğer canlılar için yapılacak bakır bazlı terapilere dikkat etmek gerekmektedir. 

 



Malezya trampet salyangozu- Malaysian Trumpet Snail



Malezya trampet salyangozu, bir kaç sebepten dolayı akvaryumunuza faydası olan bir canlıdır. Öncelikle bitkilerinizin yenmesi gibi bir sorun sözkonusu olmayacaktır. Genellikle substrat altında dolaşırlar ve günün büyük kısmını kumun altında geçiriler. Malezya salyangozlarının belkide en eğlenceli tarafı, siz akvaryumunuzu keyifle izlerken birden kumunuzun gizemli bir şekilde oynadığını görmek olacaktır. 

Aşırı yemlemeden kaynaklanan ve akvaryum kumunun altına çöken yem atıklarını yerler. En faydalı özellikleride akvaryumlarda sıkça rastlanan detritus zararlılarını yemeleri ve subsratı havalandırmalarıdır. Bu sayede bitki köklerinin gelişimi konusunda önemli rol oynarlar. 

Malezya trampet salyangolzarı diğer salyangozlar gibi yumurtlamadan hızlı ürerler. Eğer aşırı çoğalma sözkonusu ise su sıcaklığı fazla, aşırı yemleme yapıyor ve dip çekimini yeterli miktarda yapmıyorsunuz demektir.    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder