29 Şubat 2012 Çarşamba

Akvaryum zararlıları ve diğer canlılar


 
 


 
 




Akvaryumlarda gözle görülen veya görülemeyecek kadar ufak canlılar yaşayabilmektedir. Bunların arasında özellikle iki tanesi: Planaria ve Hidra karidesleri özellikle rahatsız eder.


Planaria:



Yassı kurt olarakta bilinen planariaların boyları  yaklaşık 0.3 mm ile 10mm arasında değişmektedir. Üçgen yapısındaki kafalarının tam ortasında belirgin iki gözü vardır. Renkleri beyaz, açık kahve ve pembe arasında değişiklik göstermektedir.

İnce ve kaygan yapılarından dolayı her türlü çatlak ve deliğe girebilecek yapıdalardır. Vücutları ciddi oranda uzar ve kısalır. Eğer bir tehdit ve rahatsızlık hissederlerse yuvarlak bir şekle girip kendilerini substrata bırakırlar. Planaria ları kesmeniz veya ezmeniz bir işe yaramayacaktır. İkiye, üçe, dörde ve hatta onlarca parçaya bile bölünse, aynı yapıya kavuşup yaşamaya devam edecektir.

Planarialardan kurtulmanın birkaç yolu vardır. Akvaryumu boşaltarak belirli karışım oranları ile ozon suyu kullanarak temizlik, kepçe ile zararlıların akvaryumdan alınması, yemlemenin dikkatlice yapılması, ilaçlama (kimyasallardan uzak durmanızı öneririm) veya (tavsiyem) Malezya trampet salyangozu kullanmak.  
Planaria karides akvaryumlarının genel sorunlarındandır. Eğer akvaryumunuzda sadece karides var ise ve karideslerin nasıl beslenmesi gerektiğini bilmiyorsanız sorunun başlangıcı yemleme demektir. Karidesler balıklar hızlı beslenmezler. Gün aşırı en fazla 2-3 saat içerisinde bitirebilecekleri miktarda yemlemeniz gerekmektedir. Aksi takdirde amonyum ve nitrat yükselecek ve akvaryum zararlılarının beslenme zincirini desteklemiş olacaksınız. 


Video: http://www.youtube.com/watch?v=ydkKTEQZZ4E

Hidra (Hydra):






Akvaryumlarda görülebilecek bir diğer zararlı da Hidra dır. Coelenterata familyasına mensup mercan, denizanası ve anemonlar diğer akrabalarındandır. Akvaryumun camlarıda dahil olmak üzere hemen hemen her yere tutunup avlarını beklerler. Tuzlusu akrabalarının yaptığı gibi hidralarda yiyeceklerini dokunaçları ile yakalarlar. Avlarını dokunaçlarındaki kılcal iğneler ile sokarak zehirlerler.


Bazı kabuklularda dahil olmak üzere suda yüzen artık yemlere kadar birçok şey ile beslenebilirler. (buna karides yavruları da dahildir)


Hidralar karideslere zarar verirmi?


Hidralar yaklaşık 1-1,5 cm ye kadar büyüyebilirler. Kimi kaynaklara veya internet sitelerine göre hidralar erişkin karidesleri dahi avlayabilmektedir.


Video: http://www.youtube.com/watch?v=25TcD0b8y1Y


Hidraların büyük olmadıkları sürece karideslere zarar verebileceklerini sanmıyorum ancak yukarıdaki video da karides yavrusuna benzer bir canlıyı yakaladığını görebilirsiniz.


Hidralardan nasıl kurtulurum?


Hidra ve planarya akvaryumunuza bitkiler ve kum (substrat) vasıtası ile girer. Buna engel olmak istiyorsanız mümkün mertebe bitkilerinizi forumlarda satış yapan kişilerden edinmenizi tavsiye ederim. Ayrıca kumu aldığınız zaman akvaryuma koymadan önce iyice yıkamanız faydalı olacaktır.
Planarya bölümünde de belirttiğim gibi hydralardan kurtulmak için aynı yöntemleri deneyebilirsiniz. Düzenli su değişimi, dengeli yemleme ve kimyasallar ile bu zararlılardan kurtulabilirsiniz. Tekrar belirteyim, hidra ve planarya gibi zararlıları öldürebilecek kimyasallar karideslerinize de zarar verebilir.  






Copepod:




Copepodlar tekgözlü, suda partikül olarak değerlendirilebileceğiniz küçüklükteki, gözle çok zor seçilen beyaz kabuklulardır. Bazı kaynaklarda plankton olarakta tanımlanmaktadırlar. Akvarumunuzun camına dikkatlice baktığınızda hızlı ve kararsız hareketlerini gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca zaman zaman su yüzeyinden yukarıya zıpladıklarınıda görebilirsiniz. Tamamen zararsız canlılardır.


Su Piresi (Daphnia):




Su pireleri genellikle balık yemi olarak kullanılmaktadır. Suda genellikle titreyerek ve yukarı doğru yüzmelerinden rahatlıkla tanıyabilirsiniz. Görsel kaygılarınız yok ise akvaryuma herhangi zararları yoktur. 


Tohum Karidesi (Seed Shrimp):




Tohum karidesleri boyları 0.1-0.2 mm arasında değişen zararsız kabuklulardandır. Boyutları Copepod lardan biraz daha büyük, hareketleri ise oldukça benzerdir. Tohum karidesleri akvaryumunuzun temiz ve sağlıklı olduğunun bir işaretidir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder