3 Aralık 2013 Salı

Akvaryum da Balık Rengi - Pigmentler

Renkler hormonal ve sinir sistemi tarafından kontrol edilmekle beraber pigment değeri yüksek besin kaynakları ile de kontrol altında tutulması mümkündür.  Balıklar da gördüğümüz mükemmel renkler genellikle ergenlik döneminden sonra daha da belirgin bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Akvaryum içinde ki ani hareketlenmeler, kendi aralarında yaptıkları kavgalar, çiftleşme isteği sonucu  veya bizlerin müdahaleleri sırasında balıklarımız da ani renk değişimlerine muhakkak şahit olmuşuzdur. İşte bunlar da kendini koruma iç güdüsü ile ortaya çıkan renk değişimleridir.


Kramatofor denen ve içerisinde pigment içeren hücreler pulların altında gizlenmiş durumdadır. Vücut yapısına göre bu hücreler bazen çok sık bazen seyrek bir şekilde dağılım göstermektedirler. Yukarı da bahsetmiş olduğum ani renk değişimleri bu pigmentler sayesinde gerçekleşmektedir. Doğal ortamlarında bu renk değişimleri sayesinde yem olmaktan da kurtulurlar.


Karotenoid pigment : Kırmızı ve Turuncudur.


Kranstofil pigment : Sarı renktedir.


Melanin pigment : Siyah ve Kahverengidir.


Phycocyanin pigment : Mavi-Yeşil alglerden ortaya çıkan mavi pigmenttir.


Pigment hakkında kısa bir bilgi verecek olursak; Tüm nesnelerin renklerini oluşturan moleküllerdir. Bu moleküller belirli bir enerji ile hareket ederler. Gerekli enerjiyi güneşten alırlar. Belirli renklere karşılık gelen dalga boyları ile pigmentler harekete geçer ve canlıların temek renkleri oluştururlar.



Akvaryum da Balık Rengi - Pigmentler / baliklar info

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder