28 Mayıs 2012 Pazartesi

Lamprologus speciosus








Ortak İsim
Lamprologus speciosus
Bilimsel Adı
Lamprologus speciosus
Dağıtım
Tanganika gölü.
Beslenme
Hem etçil Hem otçul.
Açıklama
Tür,boş salyangoz kabuklarının bol olduğu kumluk kıyı şeritlerinde yaşar. Kurutulmuş yada konserve yemlerin yanı sıra protein ağırlıklı yemleride kabul eder .
Bölgeci bir türdür genelde kendine bölge seçtiği kabukların etrafını savunmak için agresifleşir.Bu şartlarda akvaryumda başka alanları kullanan türlerle iyi tank arkadaşı olabilir.Cyprichromis spI, Julidochromis, Neolamprologus brichardi gibi kayalık bölge balıkları ve kendinden küçük türler olabilir.Erkekler arası rekabette kavgalar yaşanır bu yüzden 1 erkek 3-5 dişi şeklinde koloniler kurularak beslenmesi gereklidir.
Tür tek eşli değildir bir erkeğe 2-5 dişi bakılabilir ayrıca bir kabuk içine bırakılan spermler bir kaç dişinin yumurtasınıda dölleyebilir. Üreme zamanlarında erkek balıklar renklenir ve siyah lekeler oluşturur.Dişiler kabuklarda yer tutmaya başlayıp kabuk girişinde görünmeye başlayıp erkeğin dikkatini çekmeye çalışırlar,bu çagrıya cevap veren erkek kabuğun içine sperm bırakır.Çıkan yavrular erkek tarafından ağızda toplanarak başka saklanma yerlerine başka kabuklara gezdirilebilir. Sperm bıraktıkları kabukları bölge bilen erkekler bu bölgeyi son derece agresif şekilde korurlar.
Bu türü, tüccarlar "siyah ocellatus" olarak satar, L. ocellatusuna çok benzer olduğundan kaynaklanan bir durumdur. Fakat tür, doğada L. stapper ile beraber habitat oluşturur. 40 literlik bir akvaryum kullanılması uygun olacaktır.
Mizaç
Agresif.
PH
7,5- 9,0
Sıcaklık
24°C - 27°C 
Cinsiyet
Erkekler, dişilerden çok daha büyük olur.
Üreme
Yumurta dökerler.
Maksimum Boy
4 cm








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder