Sazan balığının bahar virosis’i ciddi bir bulaşıcı viral enfeksiyonudur. Havuza sadece hastalıklı bir balık konulduğunda bulaşabilir. Balık hastalığı geçirirse buna bağışıklık kazanır; fakat tüm yaşamı boyunca potansiyel taşıyıcı olarak kalır. Havuzun sıcaklığı 20 C’nin üzerinde kaldığı sürece hastalık patlak vermez. Virüsler sadece sonbaharda, sıcaklıklar düştüğünde aktif hale gelir. Taşıyıcı balığın kendisi hastalanmaz fakat atık ve idrar ile virüsleri vücudundan çıkarır. Diğer balıkların virüsleri nasıl aldığı henüz netlik kazanamamıştır, fakat solungaçlar yoluyla kan dolaşımına karıştığı düşünülmektedir. Balık kene ve sülüklerinin kanı emerken virüsleri taşıdıkları ise kanıtlanmıştır. Virüsler düşük sıcaklıklarda az miktarda çoğalır ve kışın aktif değildir. Sadece baharda sıcaklık 6 C’nin üzerine çıktığında yoğun biçimde çoğalmaya başlarlar ve balığın bağışıklık sistemini zayıflatırlar. Bahar virosis sıcaklıkların 15 v 17 C arasında olduğunda ciddi bir hal alır. Gerekli önlemleri almadığınız takdirde tüm balıkların bir hafta içinde ölmesi olasıdır. Tedbir olarak baharda, sıcaklıklar 12 ile 15 C arasında olduğunda havuzun üç hafta boyunca hafta da bir kez talimatlara uygun olarak,uygun ilaç kullanarak bakımını yapmalısınız. Genellikle bahar virosis’inin ilk belirtisi balıkların filtrenin çıkış akıntısında toplanmasıdır. Kontrolsüz olarak yüzmeye başlarlar ve dengelerini korumakta problem yaşarlar.Daha sonra deride, solungaçlarda ve yüzgeçlerin bağlantı noktalarında ani kanamalar görülür. Solungaç kapakçığı kaldırıldığında solungaçlar soluk renklidir. Son aşamada balık şiş gövdesi(ödem) ve patlak gözleri yüzünden acı çeker, anüs şişer ve yapışkan dışkı çıkarır. Su sıcaklığı 20 C veya daha yüksek olduğunda, hastalık hafifler ve sıcaklık 25 C’nin üzerine çıktığında balık ölmez. Hastalığı ne kadar çabuk fark ederseniz önleme şansınız o kadar yüksek olacaktır. Şimdiye kadar hiç kimse balıktaki aktif virüsleri öldürmek için bir ilaç bulamamıştır.
İlk ve en önemli tedbir, 24 saatten daha uzun bir sürede sıcaklığı yavaşça 20-22 C’ye yükseltmek olacaktır. Bunun bir havuz içinde gerçekleştirilmesi pek mümkün olmadığından balığın bir tedavi akvaryumuna alınması gerekecektir.
Tedavi Planı Tavsiyesi:
1.gün : Oldukça yavaş biçimde sıcaklığı 20 C’ye yükseltiniz, daha sonra 3 tablet sera baktopur direct ve her 100 litre su için 8 ml sera cyprinopur ilave ediniz.(Reklam olarak algılamayınız:))
2.gün : Sıcaklığı yavaşça 25 C’ye yükseltiniz, her 100 litre suya 8 ml sera cyprinopur ilave ediniz.
3-5 günler : Günde bir kez olmak üzere her 100 litre suya 8 ml sera cyprinopur ilave ediniz.
6. gün : Suyu değiştiriniz ve sera supercarbon yardımıyla filtre ediniz.
Balık havuzun soğuk suyuna geri konulmalıdır.
Balığı aynı sıcaklıktaki temiz suyla dolu bir tedavi akvaryumuna koyunuz.
Aşırı yavaş hareket etmek birçok balığın ölmesine neden olabilir, çünkü bahar virosis oldukça bulaşıcıdır ve uygun sıcaklık altında salgın biçimde havuza yayılır. Şişen balıklar genellikle kurtarılamaz ve oldukça büyük miktarda virüs ve bakteri yayar. Bu nedenle tedavi süresince diğer balıklardan ayrılmalı bir başka tedavi akvaryumuna aktarılmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder