9 Mayıs 2012 Çarşamba

BAŞLICA NEDENLER


1. SİLİTANLARIN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR.

Siliatlar tek hücreli mikro organizmalardır. Her akvaryumda çoğu çıplak gözle görülemeyecek  kadar küçük olan pek çok farklı türü vardır. Bakteri ve yüzen küçük partiküller üzerinde yaşarlar. Küçük balıklar için güzel bir ek besin oluştururlar. Fakat bazı siliatlar parazittir. Bunlar yaşamlarının çoğunu balığın üstünde geçirir ve balığın gövdesinde asalak olarak yaşar, balığa zarar verirler.



2. FLAGELLATELERİN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR.

Flagellateler oldukça farklı bir tek hücreli organizma sınıfıdır. Bazıları oldukça ufaktır, bakteriden çok az büyük ve sadece birkaç tane flagellaya sahiptir. Yine de o kadar hızlı hareket ederler ki mikroskopla inceleme yaparken izlerini kaybedebilirsiniz. Diğer türler ise o kadar büyüktür ki çıplak gözle bile görebilirsiniz. Flagellatelerin çoğu zararsızdır, fakat bazıları evrim süreci içinde parazitlere dönüşür.

3. KURTLARIN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR.

4. VİRAL HASTALIKLAR.

Virüsler çok küçük oldukları için normal bir mikroskop ile saptanamazlar. Sadece elektron mikroskoplarla ve kompleks bir hazırlığın ardından görülebilir. Canlı hücreleri sararak onları yeni virüsler üretmeye zorlar. Bunu yapınca hücreler dokuda normal görevlerini yerine getiremeyecek biçimde etkilenir.

5. BAKTERİYEL HASTALIKLAR:

Bakteri her akvaryumda yaşar ve pek çok önemli işlevi yerine getirir, örn. Amonyumi nitrit ve nitratın ayrıştırılması.
Ancak, zararlı bakteriler de vardır, örn. Patojenik bakteri. Bunlar da her akvaryumda yaşar, fakat bakım ve dikkat sayesinde her hangi bir soruna neden olmaz, çünkü sağlam bir bağışıklık sistemi olan güçlü bir balık bakteriyel enfeksiyonlardan korunmak için yeterli güce sahiptir. Bakteri her zaman saptanması kolay olmayan birçok hastalığa neden olur.

Stres,
Kötü su koşulları,
Yanlış beslenme ya da
Varolan hastalıklar
Balığı gücsüzleştirir ve bakteriyel enfeksiyonlara eğilimli hale getirir.  

6. MANTAR HASTALIKLARI:

Mantarlar, her akvaryumda var olan ayrıştırıcı organizmalardır. Balık dışkısı gibi artık maddeleri kullandıkları için hijyen konusunda önemli bir katkıda bulunurlar. Bu nedenle, mantar sporları her zaman akvaryum suyunda mevcuttur. Mukoza zarı zarar görmediği sürece mantar balığa zarar vermez. Mukoza zar, sporların girişini engelleyerek etkin bir koruma sağlar. Mantar sporları sadece deride tutunabilir ve incinme ya da parazit istilası olduğunda çoğalırlar. Bu yüzden yakalama ya da nakil sırasında balığın derisinde hafif de olsa sıyrıklar oluştuğu takdirde derhal tedaviye başlayınız.

7. YETERSİZ BESLENMELERİN YOL AÇTIĞI HASTALIKLAR. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder