13 Mayıs 2012 Pazar

Riccia fluitans


Riccia fluitans

Habitat: Kozmopolitan (Dünyanın Pek Çok Yerinde)
pH: 5.0 - 8.0
Sıcaklık: 10-28 C
Işık İhtiyacı: Orta
Co2 İhtiyacı:  Düşük
Yükseklik:  1-4+ cm
Genişlik: 5–10+ cm
Genel Yorum: Riccia fluitans tüm dünyada görülen bir yüzen bitkidir. Ilk defa 1753 yılında Linnaeus tarafından kayıtlara alınmıştır. Takashi Amano nun ilk defa bu bitkiyi doğa akvaryumları peyzajında taban bitkisi olarak kullanmasıyla riccia ya karşı ilgiyi arttırmıştır.
Amano Riccia yı misina ile kayalara ve kütüklere bağlayarak kullanmıştır.Dört değişik türde Riccia vardır (Japon,Avrupa,Thailand,Singapur).Sadece Japon Ricciası su altı kullanımına uygundur.Yumşaktan serte kadar sularda bakılabilen bu bitki,aynı zamanda 15-30 derece sıcaklıklara kadar tolerans gösterebiliyor.Ph aralığı 5-8 dir.Yüzen bitki olarak kullanıldığında güçlü bir aydınlatma ve CO2 gübrelemesi gerektirmiyor.Güçlü bir besin tüketici olan bu bitki özellikle N.P.K ve demir istiyor.
Taban bitkisi olarak kullanılması biraz özen istiyor. Saç filesi,banyo filesi veya sebze meyve ambalajı olarak kullanılan tüp filelerle kolayca nesnelere bağlanabilir ve bu şekilde akvaryumun ön ve/veya orta alanında yer örtücü olarak peyzaja hoş bir görünüm kazandırır.Fakat bu durumda düzenli olarak budanmak ister.Kalınlığı 2-3 cm geçmemeli.Yoksa alt kısımları ışık almaz,çürür ve bitki nesneden kendini salar,tekrar yüzmeye başlar.Güçlü su akıntısı bitkinin tabanda kullanımını olumsuz etkiler.
Hiçbir bilimsel dayanağı olmayan kendi araştırmalarımla Antalya sularında rastlanan Riccia nın Japon Riccia sı olduğunu düşünüyorum.Bunlara 40 cm yükselikteki bir akvaryumda 0.7 watt/lt güçte T8 aydınlatmalarla ve gerekli CO2 ve besin gübrelemesiyle sorun yaşamadan baktım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder