9 Mayıs 2012 Çarşamba

KRUSTASE LERNAEA


(1). Lernaea:

Krustase lernaea akvaryumcular tarafından genellikle ‘’anchorworm’’(kancalı kurt) olarak adlandır,çünkü kollara ayrılmış emme organıyla balığın dirisine iyice  tutunur ve görünür kolları olmayan uzanmış bir bedene sahiptir arka ucunda yumurtaların büyüklüğü keseye benzeyen iki uzantısı vardır
Yumurtaların belirli bir olgunluğa birkaç günle iki hafta arası bir süre alır Daha sonra bunlar düşer ve larvalar yumurtadan çıkar.Anne krustase ölür ve yumurtalar düştükten sonra balık dokusundan kopar.Larvalar aynı zamanda parazittir ve kan emmek için balığın solungaçlarına girer.Larvalar burada ürüyecek olgunluğa gelirler.Çiftleşmeden sonra dişi  kollarıva balıktan ayrılarak kısa bir süre etrafa plaktonik organizmalar gibi yüzer. Daha sonra bir balık bulur bu balığın derisinde kendisine yer açar. Burada çubuk şeklinde krustaselere dönüşür.

     (2). Argulus:

Balık kenesi Argulus tabii ki bir böcek değil bir krustaserdir. İyi bir yüzücü ve kan emmek için balıklara doğru yüzer.Balık kenesi genellikle sadece yemeği bitinceye kadar balığa yapışır. Sindirim için balığı terk eder ve tekrar acıkıncaya kadar yeni bir ev sahibi aramaz
Bahar virosis`i, Erythrodermatitis ve bakteri gibi tehlikeli hastalıklar bu yolda bir balıktan diğerine geçebilir balık keneleri neredeyse şeffaftır, sadece gözlerinin ve emme risklerinin koyu bir rengi vardır. 5 ila 8 mm arasında kalkan biçimli kurustasellerin balığı üzerinde tanınması genellikle kolaydır. Stilettoları (kama) ya da emme iğneleri ile balık kenesi derinin altındaki damarları acar ve kan emer. Balığın derisi üzerinde kanlı, kırmızı renkli delikler tipiktir ve balık kenesi yayıldığı, balık kenesi görünür olmasa da genel görünümden anlaşılabilir.

    (3). Ergasilus:

Kurustase Ergasilüs, Lernaea gibi larvalı bir kurustasedir. Yaklaşık 1,5 mm kadardır. Ön antenler, balığa tutunmak için solungaçların derisini delen kancalara dönüşür. Sadece işi ergasilus, parazit olarak balığın üzerinde yaşar erkekler planktonik organizmalardır.
Kan kaybı yüksektir ve solungaç çürümesi gibi ikincil enfeksiyonlar yaygın sonuçlardır kurustaseler sadece larva aşamasında balık havuzlarında canlı yemlere bir akvaryumda ya da bahçe havuzlarına girebilir akvaryum içinde çoğalma mümkün değildir, çünkü çoğu zaman aynı anda akvaryumun içinde her iki cinsten de bulunmaz. Solungaç kurustaselleri ve farklı aşamadaki larvaları ile uygun ilaçlar yardımı ile mücadele edilebilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder