20 Kasım 2013 Çarşamba

Akvaryumda hangi kumlar kullanılmalı özellikleri nelerdir?

Hagen Siyah Kum


Akvaryum ekipmanlarının eski markalarından biri olan Hagen, bir zamanlar siyah renkte bitki kumu piyasaya sürmüştür. Bu kum içerdiği besinler (demir v.s.) sayesinde bitkilerin gelişiminde ve üremesinde yardımcı olmaktadır. Daha sonra Hagen, bu kumu piyasadan çekmiştir. Bu kumun neden piyasadan çekildiği konusunda net bir bilgi olmamakla birlikte piyasada şu an var olan bir çok siyah akvaryum kumu, Hagen siyah kum adı altında satılmaktadır.


Siyah kumun en önemli özelliği, akvaryum tankındaki bitkiler için yararlı olması (bitkileri kökten beslemesi) dışında suya salınım yapmaması ve görselliğidir. Yeşil ve kırmızı renkteki bitkiler siyah kumun üzerinde daha net ve belirgin olarak görülmektedir. Ayrıca bu kumun en dikkat çeken özelliği, parlak olması nedeniyle suyun içerisinde ışık aldığı zaman farklı renklerde görülmesidir. Bu özelliğe kuvars (quartz) denilmektedir. Yani siyah olarak almış olduğunuz Hagen kum suyun içerisinde ışık aldığı zaman farklı renklerde görülebilir.


Şu an piyasada Hagen adı altında bir çok değişik siyah kum satılmaktadır. Bu ürünlerden en çok satılanı Aqua Deco markası altında satılan Hagen Kuvars (Quartz) Siyah Kumdur.


Bu kum genellikle 25 kiloluk torbalarda satılmaktadır ve torbalanmış olarak resmi şu şekildedir:


hagen siyah kum 285x300 hagen siyah kum[/caption]


Dez avantajlarını söyleyeyim size frontosa akvaryumlarında genelde arkaplanda siyah kullanılır eğer kumuda siyah yaparsanızçok iyi bir aydınlatmaya gerek duyacaksınız yoksa akvaryumun içersi çok siyah kalacaktır.


 


Akvaryum silis kumu


Günümüzde gelişmiş teknikler kullanılarak hem tatlı, hem de tuzlu su akvaryumları yaşam ortamlarımızda kurulabilmektedir. Böylece günlük hayatta görülmesi güç minyatür doğa parçalarını ortamlarımıza taşıyıp seyredebilme şansına sahip oluyoruz.


Akvaryumlarımızda balıklarımızın ve bitkilerimizin sağlığını doğrudan etkileyen en büyük faktörlerin içinde; tankımıza dolduracağımız su kalitesi ve taban malzemesi olarak kullanacağımız kumun özellikleri yer almaktadır.


Akvaryum kurulumunda balıklarımızın ve bitkilerimizin istediği özelliklerde su ve kum kullanmak akvaryumlarımızın daha uzun ömürlü, sağlıklı ve güzel olmasını sağlayacaktır.


Firmamız bu doğrultuda; su kalitesini artırmak amacı ile su arıtma cihazları ve taban malzemesi olarak kullanılan değişik özelliklerde akvaryum kumlarını Akvaryum sevenlerin beğenisine sunmaktadır.


Akvaryumlarda taban ve filtre malzemesi olarak kullanılmakta olan Kuvars Kum, Doğal Taş, Bazalt, Lav Taşı, Zeolit, Aktif Karbon, Renkli Kumlar ve daha farklı mineral ve kumlar firmamız tarafından beşer litrelik şeffaf polietilen poşetlerde ve yine birer litrelik plastik kovalarda ambalajlanılarak satışa sunulmaktadır.


Akvaryum suyunun kalitesini artırmak amacı ile de değişik kapasitelerde Otomatik Yumuşatma cihazları ile Reverse Osmos cihazlarının satışı firmamız tarafından yapılmaktadır.


silis kumu 300x225 silis kum[/caption]


beyazkum akvaryum kumu 300x201 beyazkum silis kumu[/caption]


Akvaryum kumu olarak genellikle taneleri 2-4mm kalınlığında kireçsiz dere kumu veya quarz kum kullanılır. Koyu renk tonlu kum tipleri akvaryumlarda daha dekoratif bir görünüm verirler. Akvaryum tabanında oluşturulacak kum örtüsünün yaklaşık 5cm kalınlığında olması tavsiye edilir. Birçok biyolojik dönüşüm akvaryum tabanında yer alır. Bu dönüşümler sonucu ortaya çıkan organik maddelerin bir kısmı, bitki kökleri tarafından besin maddesi olarak kullanmak üzere emilirler. Bazı balık türleri kumu kazarak kendilerine vaya yavrularına yuva yaparlar. Akvaryum kumundaki su dolaşımı biyolojik denge için son derece önemlidir. Kumda çok hızlı su dolaşımı besin maddelerinin birçoğunun oksitlenerek çökmesine ve bitkiler tarafından kullanılamayacak bir hale gelmelesine neden olur. Taban filtreleri bu yüzden bitkili akvaryumlarda tavsiye edilmezler.


Çok yavaş su dolaşımı ise kumda oksijenin çok azalmasına ve kokuşmaya neden olur. Ayrıca dolaşım olmazsa besin maddeleri bitki köklerine taşınamazlar. Çok ince kum kullanmak bu yüzden bitkiler için ideal değildir.


Son yıllarda kumda optimal su dolaşımını sağlamak için düşük güçte taban ısıtıcıları kullanılıyor ve bitkiler, dolayısıyla balıklar üstünde de olumlu sonuçları da görülüyor.


Laterit, tropik bölgelerde çok görülen, mineraller- özellikle de demirce zengin kırmızı bir kum tipidir. Akvaryum kurulurken kum konulmadan tabana bir miktar laterit dökülmesi bitkilerin uzun süreler demir eksikliği çekmeden büyüyebilmesine yardım edecektir.


Dez avantajları beyaz renkte olanı kullanırsanız balıkların pislikleri çok çabuk belli olacaktır en ufak bir pislik sırıtıyor. Diğer renktekiler fazla belli etmiyor. Eğer silis kum alacaksanız kalsiyumlu kum almanızı öneririm suyun ph değerini dngede tutuyor


 Kuvars kum


KUVARS KUM


Kuvars kum tanklarının en çok tercih edilen kum çeşididir , bu kumlar genelde akvaryumcularda çok küçük paketlerde ve oldukca yüksek ücretlere satılırlar, (Tahminen en az 10 katı) bazende uyanık akvaryumcular ne olduğu belli olmayan kumları özellikle albenisi olan ve hiç bir işe yaramayan kumları bazende kimyasal karışımlı sıva kumlarını sizlere kuvars diye satmaya kalkarlar. evil: Bu konuda çok uyanık olun. Bu kumun kuvars olup olmadığını peki nasıl anlayacağız? kuvars kum aynı zamanda camın hammeddesidir arkadaşlar, o yüzden tankın içinde yada dışında sanki içinde cam parçaları varmış gibi parlar. Bu kumu ucuza maledebilmek için, su arıtma malzemeleri satan yerlere gidin, orada çuval halinde çok daha ucuza temin edebilirsiniz.


Akvaryumda kullanabileceğizi kuvars kum ölçüleri 05-1-1,5-2 gibi ölçülerdedir. 05 kuvars kum tuz kalınlığındadır ve tankda kullanıldığında tank içinde oluşacak pislikleri dibine çekmez yani hobiseverin temizlik sırasında fazla yorulmamasını sağlar. Ph dostudur bu kumlar.


Bu kuvars kumlar Camın hammaddesi olduğu gibi, İçme suyu ve atık su arıtma tesisleri, yüzme havuzları, kapalı devre kazan filtrelerde ve yumuşatma filtrelerinde, hemodializ makinalarında arıtma amaçlı kullanılır.


Kuvars, oldukça saf sitis (SiO2) kristallerine verilen addır.


Özgül ağırlığı 2,65 g/cm³, sertliği 7 olan kuvarsa doğada çok rastlanır. Heksagonal sistemde kristalleşen kuvars, doğada kristal ya da amorf (biçimsiz) halde bulunabilir. İçindeki yabancı maddelerin cins ve miktarına göre, saydam, renkli, ya da yarı saydam durumdadır.


Renkleri : Kuvarsın rengi beyaz(süt kuvars),mor(amotist),pembe kuvars,duman renkli füme gibi çeşitli renklerde olabilir. Beraber bulunduğu mineraller : Alkali feldspatlar ve plajioklaslar.


Kumlarda bolca bulunan kuvarsın saf olmayanları içinde demir vardır. Beyaz kum olarak bilinen oldukça saf kuvarslar camcılıkta kullanılır. Kuvars kristali mor-ötesi ve kızılaltı ışınımlara saydamdır; bu bakımdan morötesi lambaların ve P. Curie tarafından ortaya kondu. Bu özelliğinden dolayı elektronik sanayiinde osilatör olarak kullanılır. Ergitilen kuvarstan, ısınınca genleşme oranı çok düşük olan bir cam elde edilir. Ani sıcaklık değişikliklerinden etkilenmesi istenmeyen malzemelerin yapımında kuvarstan yararlanılır.


Türleri


* Saydam ya da renkli dağ kristali (necef taşı)

* Kahverengi dumanlı kuvars

* Sarı renkli sitrin

* Portakal renginde medeira sitrini

* Yeşil renkli kloritli kuvars

* Menekşe renkli mor necef (ametist)

* Kan renginde yemani

* Pembe renkli hematoyit kuvars

* İçinde mika bulunan kırmızı renkli yıldız taşı (aventurin)


ayrıca hangi kumu alırsanız alın kumunuzu mutlaka bol su ile yıkayınız bir leğen yardımı ile yıkayınız zaten ilk yıkama işleminde ne kadar pis olduğunu göreceksiz. Cam gibi netlik yıkayana kadar yıkama işlemine devam ediniz.



Akvaryumda hangi kumlar kullanılmalı özellikleri nelerdir? / baliklar info

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder