20 Kasım 2013 Çarşamba

Akvaryumlar da (ALG) Yosun Problemi

Arkadaşlar konuya giriş yapmadan önce özellikle belirtmeliyim ki akvaryumumuzu direk güneş ışınlarından korumamız bizi yosunlardan koruyacak en önemli etkendir.


Akvaryumlar da çeşitli türde yosun oluşmaktadır. Size bildiğim kadarı ile kısacası hepsinden bahsetmek isterim.


1- Yeşil Nokta Yosunu: Genellikle Akvaryum camı üzerinde ve yapraklar da yeşil noktalar halinde oluşan ve en yaygın olan türdür.


2- Saç Yosunu: Ortalama boyu 8-10 cm e kadar uzayan yosun türüdür. Aşırı gübreleme sonucu suda ki demir oranının fazla olması sebebi ile ortaya çıkar.


3- Kırmızı Yosun: Akvaryum dibinde biriken balık dışkıları ve dipte biriken  yemler sonucu ortaya çıkan bir türdür. Genellikle koyu yeşil ve siyah renkte görünür.Yoğun bitkili tanklar da nitratın aşırı derece kullanılmasın kaynaklı yaprakların kenarlarında boy gösterebilir.


4- Mavi-Yeşil Alg: Genellikle uzun süreli oksijen eksikliği olan akvaryumlar da ortaya çıkan bir türdür. Balıklar tarafından pek sevilen bir çeşit değildir. Unutmadan Mavi-Yeşil algler bir bakteri türüdür ve zehirleyici özelliği bulunmaktadır.


5- Su Yosunu: Suda yüzen yosun türüdür. Suyu hiç de hoşumuza gitmeyen adından anlayacağımız gibi yeşil renge dönüştürür. Konumuzun başında da belirttiğim gibi direk güneş ışınları ve yoğun aydınlık en büyük etkenlerdendir. Ayrıca suyu temizlemek için piyasa da çeşitli markalar da satılan ilaçlar da mevcuttur. Açıkçası kesin çözüm olduğunu söyleyemem.


İstenmeyen yosunlardan kurtulmamız için dikkat etmemiz gereken bir kaç madde yazmamız gerekirse ;


1- Akvaryumu direk güneş ışınlarından muhakkak korumalıyız.


2- Aydınlatma sistemini tankımız da bulunan canlıların ihtiyaç duyduğu süreden fazla açık bırakmamalıyız.


3- Düzenli olarak ortalama 2 hafta da tankın 3/1 oranın da su değişimi yapmamız gerekir. Ayrıntılı bilgi için lütfen Tıklayınız.


4- Hafta da bir düzenli olarak dip çekimi yapılması gerekmektedir. (Balık pislikleri nitrat seviyesini arttırır.)


5-Aşırı yemlemeden kaçınmalıyız. Sık aralıklar ile az yem vermek daha iyidir.


6- Dipte biriken yemleri en geç 1 gün sonra almalıyız. Suyun biyolojik dengesi bozulabilir. Ölümler ile sonuçlanabilir.


7- Akvaryum da hava eksikliğine dikkat etmeliyiz.



Akvaryumlar da (ALG) Yosun Problemi / baliklar info

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder