30 Kasım 2013 Cumartesi

Frontoza Hakkında Genel Bilgilendirme

Tanganyika gölünün derinliklerinde yaşayan bu tür son dönemde ülkemiz de akvaristlerinin ilgisini çekmeyi epey başarmış durumdadır. Gölün derinliklerinde yaşamayı seven bu tür ortalama 40 m. ile 80 m. arasında derinliklerde yaşamaktadır. Ulaşılması güç olduğu için de gerçekten Ülkemiz de ve Avrupa Ülkelerinde değerini kat ve kat arttırmıştır. 70 m. derinlikte yakalanan frontoza türünü gölün yüzeyine çıkarmak için uzun uğraşlar gerekmektedir. Yakalanan balıklar öncelikle bir kafes içerisin de toplanıp kademe kademe örneğin her gün 10 m. yukarıya alınıp ortalama 1 hafta da göl yüzeyine çıkartılmaktadırlar. Asıl süreç göl yüzeyine çıktıktan sonra alıştırma tankların da geçen dönem ile başlamaktadır.


Uzun yıllar yaşayan frontoza türlerinin ortalama boyları 25-30 cm arasıdır. Zaman zaman bu uzunluğun erkekler de 35 cm kadar çıktığı da görülmüştür. Geceleri avlanmayı daha çok seven etçil bir tür olan frontozalar bu özelliğini kendinden boyca küçük olan balıklar üzerinde etkili bir şekil de göstermektedir. Buradan da anlayacağımız gibi tankımız da bakmakta olduğumuz frontoza türlerini ya başka türler ile karıştırmamalıyız ve ya akvaryum içerisinde ki boy ortalamasına dikkat etmeliyiz.


Frontozalar fazla hareketi sevmezler. Dikkat edersek tankımız da genellikle dipte yaşamayı tercih ederler ve hareket etmekten kaçınırlar.Genelde protein ağırlıklı beslenmeyi severler. Bunu yanında su piresi ,artemia ,hamsi, karides ,somon gibi balık etlerinden vermeniz gelişimleri açısından iyi olacaktır. Yem miktarı konusunda ise bu türü diğer balıklardan ayıran özellik doyma hissidir. En sevdiği yem bile olsa doyduktan sonra bir daha minnet etmez. Bu yüzden az miktar da kararınca yemlemek daha sonra sizi dipte biriken yemleri toplamaktan kurtaracaktır.


Akvaryum şartlarından bahsetmek gerekirse;  Öncelikle tankımızın boyutlarını balık sayısına göre mümkün olduğunca büyük tutmamız gerekmektedir. Misal 150*60*60 – 200*70*70 gibi. Dekor konusunda Doğal ortamlarında ki yaşam alanlarını göz önünde bulundurmamız onları stressiz ve mutlu bir yaşam sürmelerine teşkil edecektir. Kayalıklardan oluşan dekorlar frontozaların sevdiği yaşam alanlarına bire bir uymaktadır. Ph değeri yüksek olan suları seven bu canlılar, tankımız da aynı sertlikte su değerleri ile karşılaşmasalar da çeşitli ürünler ile ph değerini denge de tutmamız mümkündür. Örneğin ph değerini yüksek ve sabit seviye de tutan akvaryum kumları mevcuttur. Su değişim aralıklarını imkanlarımız doğrultusun da ne kadar sık tutarsak balıkların gelişimleri ve boylanmaları da o kadar hızlanır. Akvaryum suyu nasıl değiştirilmeli konumuzu okumanızı öneririm.


Ph değeri 7.8 – 8.7 arası – akvaryum ısısı ortalama 20-24 derece arası yaşam şartlarına uygundur.


Üreme konusuna kısaca değinmek gerekirse ortalama 2 yaşından itibaren  uygun akvaryum koşulları sağlandığında kısa bir kurlaşma dönemi geçer ve ardından dişi tüpçük açar. Daha sonra düz bir zemine yumurtalarını bırakır ve hemen arkasından erkek yumurtaları döller. Döllenen yumurtaları dişi tekrar ağzında toplar. Ortalama 25-30 gün gibi bir süre de yumurtalar yavruya dönüşür. Frontoza varyetelerine göre yumurta sayısı 20 ile 70 arası değişmektedir. Acemilik dönemlerinde farkında olmadan yumurtaları yuttukları yada dışarı bıraktıkları çoğunlukla görülmektedir. İşte size bir yavru bırakma anından görüntüler. Frontoza sabır işidir diyebiliriz.


Dikkat etmemiz gereken hususlar;


  • Sık su değişimleri

  • Düzenli ve çeşitli beslenme

  • Uygun yaşam alanları

  • Stressiz bir ortam

  • Saklanabilecekleri mağaralar

  • Ph ve ısı değerleri

  • İyi bir filtrasyon


Frontoza Hakkında Genel Bilgilendirme / baliklar info

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder