20 Kasım 2013 Çarşamba

Frontosa Dişilerinde Oluşan Ölümcül Bakteriyel Enfeksiyon ve Tedavi Yöntemi

çoğŸumuzun gayet iyi bildiğŸi üzere frontosa türleri hastalık konusunda oldukça dirençli balıklardır. Kolay kolay hasta olmazlar. Hasta oldukları zaman ise bu rahatsızlığŸı biraz itinalı bakım ile kolay bir şŸekilde atlatırlar. Frontosanın yaratışŸı gereğŸi birçok dışŸ parazitsel hastalıklara karşŸı güçlü bir bağŸışŸıklık sistemi vardır.Ö–rnek vermek gerekirse beyaz benek veya kadife rahatsızlığŸına uğŸremışŸ bir frontosa ile karşŸılaşŸmak çok zordur. Keza iç parazitsel rahatsızlıklarda da pek sık yakalanmazlar. Yakalandıkları nadir durumlarda ise basit tedavi yöntemleri ile kısa sürede eski sağŸlıklarına kavuşŸurlar. Ayrıca çoğŸu tatlı su balığŸı için ölümcül bir rahatsızlık olan mantar frontosa için sadece 15-20 gün sürüp daha sonra herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan iyileşŸebilen bir hastalıktır.


Ancak dişŸi frontoları tehdit eden öyle bir rahatsızlık vardır ki bu hastalığŸa yakalanan balık şŸayet tedavi edilmez ise ölüm ihtimali % 100′dür.

Bu hastalık balığŸın özellikle üreme ( tüp çıkardığŸı ) dönemlerde görülür.


Belirtileri;


- Vent bölgesinde aşŸırı şŸişŸkinlik,

- Hızlı nefes alıp verme,

- işŸtahsızlık,

- Saklanma,

- Renkte kararma,


şžayet bu belirtileri görürseniz acilen tedaviye geçmeniz gerekir. Ancak tedavi metodunu yazmadan önce hastalık hangi koşŸulda görülüyor ve neden oluyor kısaca bir anlatalım.


Bu rahatsızlığŸı yaşŸayan balıkların ortak özelliğŸi olarak şŸu ana kadar iki tespitim oldu.

Bunlardan birinci biyolojik dengesi oturmamışŸ ( yeni tank sendromu ) akvaryumlar. ğ°kincisi ise su sıcaklığŸının belli bir süre 29 derecenin üstünde seyretmesi.


Bu iki negatif durum bir arada olduğŸu zaman yumurtalamak için tüp çıkartan her balık % 100 bu rahatsızlığŸın riski altında bulunmaktadır.

Nedenine gelecek olursak; hepimiz çok iyi biliyoruz ki frontosa türleri 24-26 derece arasındaki sıcaklıklarda kendilerini oldukça  rahat hissederler ( diğŸer tüm şŸartların sağŸlandığŸını varsayıyoruz ) ancak 22-28 derece arasını da tolere ederler. ( 22 veya 28 dereceyi tavsiye etmiyorum – gerekçeleri için ayrı bir konu başŸlığŸı açacağŸım. Konumuz dağŸılmasın. ) Sıcak ortamda ( ister hava- ister su ) bakteri oluşŸumu çok hızlı bir şŸekilde artar. ( kar yağŸdığŸı zaman mikropların ölmesi, çok sıcak zamanlarda çoğŸalması gibi ) ğ°şŸte su sıcaklığŸının 29 ‘u geçtiğŸi zaman bunun üstüne biyolojik dengesi henüz oturmamışŸ ( yararlı bakterilerin henüz tam olarak akvaryuma hakim olmadığŸı ) bir akvaryumda bir iç organ gibi düşŸündüğŸümüz üreme tüpü vücut dışŸında kaldığŸı sürece bu zararlı bakterilerin saldırısına uğŸrar ve bu arada balık ağŸzına yumurta bile alsa ertesi gün ( şŸayet hastalığŸa yakalanmışŸsa ) yumurtaları hemen atar/yutar ve hastalık belirtilerini göstermeye başŸlar. AşŸağŸıdaki tedaviyi uygulamazsanız da birkaç gün içinde ölür.


Ö‡ok Ö–nemli Not : Siz ne yaparsanız yapın balığŸı tekrar eski sağŸlığŸına kavuşŸtursanız bile balığŸın vent bölgesi ve üreme tüpü hastalık boyunca inanılmaz bir tahribata uğŸrayacağŸı için bu dişŸi balığŸımız bir daha asla yavru vermeyecektir.  ( HASTALIK BULASžICI Değildir )


Tedavi :


1- karantina tankı hazırlanır ve akvaryum suyuyla doldurulur,

2- Bol hava hava verillir,

3- 50 litreye 1 tablet flagy ve yine 50 litreye bir adet sitrax tablet atılır, ( sıvı ise 1 ölçek )

4- yemleme yapılmaz,

5- sonraki gün bir müdahale yapılmaz,

6- 3. gün % 50 su değŸişŸimi ve aynı oranlarda ilaç uygulaması yapılır,

7- 4. gün bibir müdahele yapılmaz,

8- 5. gün % 50 su değŸişŸimi yapılır ancak artık ilaç kullanılmaz,

9- 6 ve 7. günler ne su değŸişŸimi ne ilaçlama nede yemleme yapılır,

10- 8. gün ufak çaplı yemleme yapılır, yemi yerse ki Allah’ın izni ile yiyecektir tedavi sona ermişŸ demektir.

11- 9. gün balık  ana tanka transfer edilir. ( ısı değŸerleri aynı olacak şŸekilde karanlık bir ortamda )


GeçmişŸ olsun.



Frontosa Dişilerinde Oluşan Ölümcül Bakteriyel Enfeksiyon ve Tedavi Yöntemi / baliklar info

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder